Hayatta çok sık karşılaşıp ihtiyaç hissettiğimiz pratik bilgi ve beceriler var. Çocuklara, günlük hayatta sık ihtiyaç duyulan bilgi ve becerileri kazandırmak gerek.
Okul, alışılmışın dışına çıkıp inisiyatif alarak bu alanda çok şeyler yapabilir. Ailenin de bu konuda üzerine düşeni yapması lazım. Bunları çocukların öğrenmesi ve yapması için ailenin bilmesi de gerekmez. Teşvik de onlara çok şeyler kazandırır. Örneğin, bilmediğim için örnek olamadığım birçok şeyi çocuklarımın öğrenmesinde ve yapabilmesinde hatırı sayılır neticeler aldığımı sanıyorum.
* * *
Kasabanın girişinde yolda kalmış bir araba vardı. Sürücü arabayı çalıştırmayı denedi, başaramadı. Arabayı gören bir çocuk yardım teklif etti. Kısa bir süre sonra sorunu buldu ve çözdü.
“Arabalar konusunda kendini yetiştirmişsin, aferin sana!’’ dedi sürücü.
Çocuğa teşekkür etmek için biraz para verdi ve:
“Ama senin bu saatte okulda olman gerekmiyor muydu?” dedi.
“Evet, aslında okulda olmalıydım, ama bugün müfettiş gelecekmiş ve ben de hiçbir şey beceremeyecek kadar aptal olduğum için öğretmen beni eve yolladı.” dedi çocuk.
“O zaman güzel bir gün geçir!” dedi müfettiş ve arabasına binip okula doğru gitti.
Öğretmenin yanlış yaklaşımı ayrı bir konu ama okulda pratik bilgi ve beceriler verilseydi, bu çocuğun yetenekli olduğu öğretmenin gözünden kaçar mıydı?..
Sadece teorik bilgi, meslek hayatına başlayan öğrenciyi o teorilerin pratiğini öğrenmek üzere yeniden tahsile başlatmaktadır.
* * *
Müzisyen, bilimin her şeyi kesin olarak hallettiğini iddia eden arkadaşına şu cevabı vermiş:
“Bence halletmez. Çünkü suya düşen bilim adamlarının yüzde doksanı, yüzme bilmedikleri için boğuluyor… “
Çocuklarımıza iyi bir yüzme, çarpışan oyun arabaları ve benzerlerinde, şoförlüğe uzanan yolda oyunlaştırarak zaman içinde araba kullanma mutlaka öğretilmelidir.
Kızlara özel bir yüksekokuldan karnesini alan genç kız, karneyi babasına göstererek şöyle der:
“Babacığım, karneme bakınız. Güzel Sanatlar ve Müzik pekiyi, Matematik iyi, Geometri, Hukuk, Mantık, Tarih iyi, Edebiyat iyi. Nasıl, beğendiniz mi?”
Adamcağız şu cevabı verir:
“Çok iyi evladım. Eğer varacağın koca, yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, gömlek ütülemek, dikiş dikmek, çocuğa bakmak gibi ev işlerini yapabilen bir adam olursa, mutlu bir şekilde yaşar gidersiniz.”
Hayat, sadece bazı şeylerden ibaret değil, her şeyiyle bir bütündür.
* * *
Özgün Düşünceler Orijinal Görüşler
Nobel ödüllü matematikçi Prof. Dr. Norbert Wiener, ders verdiği üniversitede tahtaya çok zor bir problem yazmış. Bir kaç dakika düşündükten sonra tahtaya sadece cevabı yazmakla yetinmiş.
Kendi çözüm yolunun profesörünkine uyup uymadığını merak eden bir öğrenci sormuş:
“Hocam, bu problemi çözmenin başka bir yolu yok mu?” Profesör:
“Var elbette!” demiş ve tekrar tahtanın başına geçip aynı cevabı ikinci kere yazmış.
Nobel ödüllü de olsa, profesörün yaptığı doğru değil! Ya öğrenci başka bir yol bulduysa!..
Dört işlem ve kesirlerde ve ilgili işlemlerde, bilinen yollar sanki yokmuş, bulunmamış gibi, yeniden düşünülür ve yepyeni şekil ve özlerde yollar üretmeye çalışılır. Önce mevcut üzerinde küçük değişikliklerle başlanabilir. Daha kısa, etkili ve estetik olmaları da göz önüne alınır…
* * *
ZEKADAN DEHAYA
Timaş Yay.-3123
Mayıs 2013